Ak máte radi cupcakes, neváhajte vyskúšať recept od Ďoďa z relácie Pečie celé Slovensko. Ten pripravil tekvicové cupcakes s hruškovou plnkou a vanilkovým krémom a vyzdobil ich v štýle Harryho Pottera. Ako si ich ozdobíte vy, je len na vás. No chutiť vám budú bez debaty.
Suroviny na cesto:
- 1 vajce
- 50 g trstinového cukru
- 100 ml slnečnicového oleja
- 80 ml mlieka
- 120 g hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- Štipka soli
- 1 ČL škorice
- 220 g tekvicového pyré z maslovej tekvice
Plnka:
- 3x hruška
- 2x banán
- ½ zlatého klasu
- 2 PL cukor
- ½ ČL škorice
Maslovo-bielkový krém:
- 180 g kryštálového cukru
- 110 g bielka
- 250 g masla
- 100 g kakaa
Vanilkový krém:
- 250 g mascarpone
- 125 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 2 PL práškového cukru
- 1 PL vanilkovej pasty
Dekorácie:
- Farba: čierna, červená, žltá, zelená, hnedá
- Zlatý prášok
Postup prípravy cupcakes:
- Na prípravu cesta na cupcakes vyšľaháme vajce s trstinovým cukrom. Vznikne pena, do ktorej pomaly lejeme olej a neskôr aj mlieko. Pridáme vychladnuté tekvicové pyré a primiešame aj zmiešané sypké ingrediencie. Ak bolo tekvicové pyré príliš riedke – pridáme ešte múku.
- Pripravené cesto plníme do pripravených košíčkov do 2/3. Do stredu každého cupcakes vložíme uvarenú zmes z rozmixovaných banánov, hrušiek, škorice, cukru a zlatého klasu. Pečieme 15 – 20 minút pri teplote 170 stupňov.
- Medzitým si pripravíme elementy z Harryho Pottera ako ozdoby a dáme ich do chladničky, aby stuhli.
- Na bielkovo maslový krém zohrievame vo vodnom kúpeli bielky s kryštálovým cukrom do teploty 70 stupňov. Dáme do šľahača a šľaháme do vychladnutia. Po vychladnutí pridáme maslo a neskôr aj kakao.
- Vanilkový krém pripravíme šľahaním šľahačky a mascarpone s pridaním práškového cukru a vanilkovej pasty. Oba krémy nanášame na vychladnuté cupcakes pomocou ozdobnej špičky.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko