Domáce repelenty proti komárom i kliešťom: Zaručene vás ochránia

Domáce repelenty proti komárom i kliešťom - máme pre vás skvelé nápady a návody, ako si ich urobíte aj sami. Pred týmto hmyzom sa totiž treba chrániť.

Vedeli ste, že komáre sa vraj nezaujímajú o ľudí, ktorí sú pod stresom? V dnešnej uponáhľanej a hektickej dobe by sa tak mnohí z nás nemuseli obávať, že nás komáre budú štípať.

ALE, či už patríte do skupiny ľudí, ktorá žije pod tlakom alebo si dokážete nájsť čas na relax a oddych, v každom prípade je správne, ak sa budete chrániť pred neželaným hmyzom. A tým komáre či kliešte nepochybne sú!

Tento nepríjemný a neželaný hmyz, ktorí je navyše prenášačom aj mnohých nebezpečných chorôb, priťahujú aj zapáchajúce nohy a pot, čo nie je v blížiacom sa letnom období ničím výnimočným. Dnes sme si preto pre vás pripravili užitočné rady a tipy, ako si pripraviť domáci repelent, ktorý kliešťov i komárov zaručene odplaší.

Základom je správne oblečenie - zaručene vás môže ochrániť!

Ako ochrana proti neželanému hmyzu sú najideálnejšou voľbou dlhé nohavice a dlhý rukáv.

Ale všetci predsa dobre vieme, že v letnom období to nie je možné! 

  • Pri potulkách prírodou však nezabudnite na vysokú a spevnenú obuv, ktorú môžete doplniť vyššími ponožkami alebo tenkými dlhými nohavicami.
  • Po ruke majte pripravenú aj mikinu či dlhšiu košeľu.
  • Príjemný ľanový materiál je vhodný aj na horúce letné dni a nemalo by vám príliš vadiť ani to, že vaše ruky zostanú zahalené.

A ak si odhalené časti natriete citrusovým, levanduľovým či eukalyptovým olejom, všetok neželaný hmyz by to malo zaručene odplašiť!

Odporúčame: Liečivý Aloe vera gél – ako ho správne aplikovať na tvár?

domáci repelentDepositphotos

Účinný domáci repelent proti komárom

Dnešné repelenty, ktoré sa používajú v boji proti komárom, sa dajú kúpiť v drogérii či lekárni.

Sú väčšinou sprejové, s vôňou alebo aj bez a buď s pesticídmi, alebo výlučne na prírodnej báze. 

Niekto sa pozerá aj na cenu výrobku. Ale ak sa vám nákup nepáči, nech už na to máte akýkoľvek dôvod, prinášame vám rady a tipy na domáce repelenty.

Repelent do rozprašovača proti komárom

  • Do 200 ml Alpy pridajte 20 - 30ks klinčekov a nakrájanú citrónovú kôru (približne z 1/4 citrónu).
  • Nechajte 48 hodín lúhovať a prelejte do fľaštičky s rozprašovačom.
  • Aplikujte na pokožku, avšak dávajte pozor na to, aby sa repelent nedostal do očí.

Repelent z esenciálnych olejov

  • Do 50 ml kvalitného rastlinného oleja nakvapkajte 5 kvapiek levandule, 3 kvapky klinčekov, 5 kvapiek eukalyptu a 5 kvapiek citrónovej trávy.
  • Dobre premiešajte a vtierajte do pokožky.

Prírodné repelenty z éterických olejov bez použitia rastlinného oleja

  • Éterické oleje (10 kvapiek čajovníka, 15 kvapiek rozmarínu, 15 kvapiek mäty, 10 kvapiek citrónovej trávy alebo oleja z citrusov) dajte do fľašky s rozprašovačom.
  • Namiesto rastlinných olejov použite destilovanú lekárenskú vodu a 60 % alkohol v pomere 5:2 (5 dielov vody a 2 diely alkoholu).
  • Celkový obsah zmesi by mal byť v objeme 100 ml.
  • Zmes dôkladne premiešajte a pred každým aplikovaním fľašku poriadne pretrepte.

Neprehliadnite: Zemiakový škrob nepatrí len do kuchyne: 10 geniálnych spôsobov, kedy ho oceníte

repelent proti kliešťomDepositphotos

Ako si vybrať repelent proti kliešťom?

Pri výbere repelentu proti kliešťom je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov, aby ste zabezpečili účinnú ochranu pred týmito parazitmi, ktorými komáre a kliešte nepochybne sú.

  1. Účinná látka proti komárom a kliešťom: Pri výbere repelentu sa pozrite na obsah účinnej látky, ktorá odpudzuje kliešte. Najúčinnejšou látkou je DEET (diethyltoluamid), ale môžete sa rozhodnúť aj pre repelenty obsahujúce iné látky ako napríklad pikaridín, IR3535 alebo eukalyptový olej. Olejový repelent a oleje odpudzujúce komáre a kliešte sú veľmi účinné, a to nielen na odpudzovanie komárov.

  2. Doba účinnosti: Skontrolujte, ako dlho bude repelent účinný proti kliešťom. Niektoré produkty poskytujú ochranu len na niekoľko hodín, zatiaľ čo iné môžu chrániť aj niekoľko dní.

  3. Forma aplikácie: Repelenty existujú v rôznych formách ako spreje, krémy, gély alebo náplasti. Vyberte si tú formu, ktorá vám najviac vyhovuje a ktorú budete používať s najväčšou pravidelnosťou.

  4. Pohodlie v používaní: Niektorí ľudia môžu mať citlivú pokožku alebo alergické reakcie na určité zložky v repelente. Preto je dôležité vybrať si produkt, ktorý bude pre vás pohodlný a bezpečný.

  5. Zohľadnenie potrebných pravidiel a postupov: Pred aplikáciou repelentu si prečítajte návod na použitie a dodržiavajte odporúčania výrobcu. Nezabudnite aplikovať repelent aj na oblečenie a iné vybavenie, ktoré môže prísť do kontaktu s kliešťmi.

Vyberajte si repelent proti kliešťom a na odpudzovanie hmyzu dôkladne a s rozvahou, aby ste zabezpečili účinnú ochranu pred týmito parazitmi a minimalizovali riziko prenosu nebezpečných ochorení, ako je napríklad kliešťová encefalitída alebo lymská borelióza.

Vyskúšajte aj naše tipy na domáce recepty repelentov, ktoré obsahujú látky proti hmyzu - ako napríklad najúčinnejšie esenciálne oleje  či bylinkový repelent. Presvedčíte sa, že výroba repelentu je veľmi jednoduchá a dokonale funguje proti hmyzu!

Domáci repelent proti kliešťom

Proti kliešťom pôsobia fantasticky zmesi éterických olejov, a to hlavne z citrónovej trávy, cédra, mäty piepornej a tymianu.

Ďalšou účinnou možnosťou je aj cesnakový olej, ktorý sa môže aplikovať priamo na miesto výskytu kliešťov alebo na oblečenie.

Dajte však veľký pozor – je naozaj veľmi silný.

Domáce prírodné repelenty proti kliešťom

  • Do hrnca nalejete 1l vody a priveďte ju do varu.
  • Odstavte, pridajte rozmarín a nechajte lúhovať do vychladnutia.
  • Zmes preceďte, pridajte lyžičku vínneho octu a dobre premiešajte.
  • Prelejte do fľaše s rozprašovačom a skladujte na chladnom a suchom mieste.

Základný domáci repelent z citrusov

  • Do 5 dcl vody dajte variť olúpané citrusové plody – pokrájané na kocky.
  • Varte asi hodinu na miernom ohni a ak treba, dolejte ešte vodu.
  • Zmes preceďte, nechajte vychladnúť a repelent je hotový.

Repelent z éterických olejov ako dokonalá prírodná ochrana

  • 5 dcl vody zmiešajte s 20 kvapkami pepermintového oleja a premiešajte.

Vyrobte si domáci repelent proti hmyzu aj podľa návodu vo videu

Aktualizované na 19.05.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE