Ako nahradiť maslo – tipy, čo použiť pri pečení, varení alebo do krémov

ako nahradiť maslo

Maslo je jednou z najpoužívanejších surovín pri pečení a varení, ale nie každý ho môže alebo chce konzumovať. Či už sa vyhýbate mliečnym výrobkom kvôli alergii, chcete znížiť kalorický príjem, alebo len hľadáte nové chute, existuje mnoho spôsobov, ako maslo nahradiť, napríklad aj v čase, keď jeho cena rastie.

Ako nahradiť maslo pri pečení

Pri pečení zohráva maslo dôležitú úlohu, pretože pridáva cestu chuť a ovplyvňuje jeho štruktúru a vlhkosť. Ak hľadáte alternatívu, ktorá má podobné vlastnosti, vyskúšajte napríklad kokosový olej. Je to výborná náhrada masla v pomere 1 : 1. Má jemne sladkastú chuť, čo oceníte najmä pri príprave dezertov. Kým kokosový olej pridáte do cesta, roztopte ho, aby sa lepšie premiešal s ostatnými ingredienciami.

Olivový olej sa hodí skôr do slaného pečiva a chlebov. Má výraznejšiu chuť, preto ho použite o niečo menej – namiesto 1 šálky masla použite asi ¾ šálky olivového oleja.

Do koláčov a sladkých druhov pečiva môžete miesto masla použiť aj jablkové pyré. Áno, to, ktorého máte plnú špajzu, pretože ste mali bohatú úrodu jabĺk. Dodá pečivu vlhkosť a jemne sladkú chuť, pričom redukuje množstvo tuku. V recepte môžete použiť rovnaké množstvo pyré ako masla, ale dajte pozor, aby ste nepridali priveľa, aby sa cesto nerozmočilo. Podobne môžete použiť aj roztlačený zrelý banán. Nahradiť ním môžete maslo v pomere 1 : 1.

Ak chcete, aby bolo vaše pečivo výživnejšie vďaka obsahu proteínov, použitie miesto masla grécky jogurt, v rovnakom množstve. Najlepšie sa hodí do muffinov, rýchlych chlebíkov a koláčov.

Odporúčame: Ako spracovať čerstvé huby: Krok za krokom k maximálnej chuti a bezpečnosti

Ako nahradiť maslo pri varení

Maslo používame pri varení nielen preto, že pokrmom dodáva charakteristickú chuť, ale ich aj zjemňuje a dodáva im krémový charakter. Ak hľadáte alternatívu k maslu, vyskúšajte olivový olej alebo avokádový olej. Tieto oleje sú vhodné na restovanie a dusenie. Majú jemnú chuť, ktorá sa hodí do väčšiny slaných jedál. Avokádový olej je navyše výživný, bohatý na zdravé tuky a vitamíny.

Na trhu nájdete aj margaríny, ktoré sú špeciálne určené na varenie a pečenie. Ak nevyžadujete striktne bezmliečnu alternatívu, môžete skúsiť ghee, ktoré je čistým mliečnym tukom bez laktózy. Má jemnú orieškovú chuť a je vhodné na smaženie a pečenie.

Pri príprave omáčok a polievok môžete namiesto masla použiť zeleninový, kurací alebo hovädzí vývar. Pokrmy budú chuťovo bohaté, ale nebudú obsahovať toľko tuku. Biely vínny ocot môže slúžiť ako náhrada masla v omáčkach.

Odporúčame: Zabudnite na dátum spotreby: TÁTO metóda predĺži trvanlivosť vajec o 12 mesiacov!

náhrady za maslo
Depositphotos

Krémy a polevy chutné aj bez masla

Viete si predstaviť lahodný krém bez kvalitného masla? Hoci táto predstava mnohých zabolí, existujú možnosti, ako maslo vhodne nahradiť. 

  • Kokosový krém alebo kokosové mlieko: Kokosový krém je hustý a krémový, preto je vhodný pre vegánske polevy a krémy. Môžete ho vyšľahať s práškovým cukrom a získate jemnú polevu.
  • Mandľové alebo kešu maslo: Tieto orechové maslá sú prirodzene krémové a dodávajú polevám a krémom plnú chuť. Môžete ich pridať priamo do krému alebo ich kombinovať s inými ingredienciami.
  • Tvaroh alebo mascarpone: Ak chcete pripraviť polevu s krémovou konzistenciou, tvaroh alebo mascarpone sú výbornou alternatívou masla, pokiaľ netrpíte intoleranciou na mliečne produkty. 

Odporúčame: Tipy na jesenné dekorácie: Oslávte jeseň v teplých farbách a s prírodnými prvkami

Ako nahradiť maslo v slaných jedlách

  • Skúste roztlačené avokádo! Je skvelé do nátierok, omáčok a dipov. Má krémovú textúru a obsahuje zdravé tuky, ktoré sú prospešné pre srdce. 
  • Tahini, sezamová pasta známa z hummusu, má orieškovú chuť a krémovú konzistenciu, a tak ju miesto masla môžete smelo pridať do omáčok a nátierok.
  • Maslá z mandlí, kešu alebo arašidov dodajú nátierkam a dipom krémovú konzistenciu a bohatú chuť. Sú výživné a vhodné najmä pre tých, ktorí majú radi plnšiu chuť.
  • V omáčkach a gratinovaných pokrmoch môžete maslo nahradiť kyslou smotanou alebo crème fraîche. Tieto suroviny pokrmy nádherne zjemnia a dodajú im krémovú konzistenciu.

Ide to aj bez masla!

Chcete si pripravovať menej kalorické jedlá alebo prispôsobiť recept špeciálnej diéte? Skúšajte rôzne alternatívy a obohaťte svoj jedálniček o nové chute, čím zároveň vylepšíte aj nutričný profil jedál. Výber správnej náhrady masla však závisí od konkrétneho receptu, takže sa oplatí experimentovať, aby ste boli s výslednou chuťou naozaj spokojní.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE