Zabudnite na dátum spotreby: TÁTO metóda predĺži trvanlivosť vajec o 12 mesiacov!

predĺženie trvanlivosti vajec

Vajcia sú jednou z najbežnejších potravín v našich domácnostiach. Sú bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerály, a môžu byť súčasťou mnohých jedál od raňajkových omeliet po rôzne pečené dobroty. Väčšina ľudí však nevie, že vajcia sa dajú uchovávať oveľa dlhšie, než je uvedené na ich dátume spotreby. 

V skutočnosti existuje tradičná metóda, ktorá môže predĺžiť trvanlivosť vajec až o 12 mesiacov! Ak vás už niekedy prekvapila otázka, čo robiť s nadbytkom vajec, alebo ako si zabezpečiť zásobu na dlhé obdobie, tento článok vám poskytne odpovede.

Prečítajte si: Prebytok jesenných jabĺk? Uložte ich nastrúhané pre budúce jablkové koláče!

Vajcia a ich trvanlivosť: Ako to funguje?

Vajcia, hoci sú prirodzene obalené ochrannou škrupinou, majú obmedzenú trvanlivosť. Po určitom čase sa do nich môžu dostať mikroorganizmy, ktoré spôsobia ich znehodnotenie. Rýchlosť, akou sa vajcia kazia, závisí od viacerých faktorov, ako je teplota skladovania, vlhkosť a kvalita vajec. Vo väčšine prípadov, ak sú vajcia uložené v chladničke, ich trvanlivosť je približne 3-5 týždňov od zakúpenia.

Dátum spotreby na obale je však len orientačný údaj a v praxi sa vajcia môžu skladovať o niečo dlhšie, ak sú správne uchovávané. Ale čo ak potrebujete vajcia uskladniť na dlhšie obdobie, napríklad na niekoľko mesiacov alebo dokonca rok? Práve tu prichádza na rad starodávna technika – vodné sklo.

Čo je vodné sklo a ako pomáha pri uchovávaní vajec?

Vodné sklo, známe aj pod chemickým názvom sodné silikáty, je bezfarebná, mierne viskózna tekutina, ktorá sa tradične používala na ochranu rôznych materiálov. V minulosti sa však osvedčila aj ako účinný prostriedok na predĺženie trvanlivosti čerstvých vajec. Ide o techniku, ktorú používali už naši predkovia, najmä v časoch, keď neboli bežne dostupné chladničky ani iné moderné spôsoby skladovania potravín.

Vodné sklo vytvára na povrchu vajca ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje prenikaniu vzduchu a mikroorganizmov cez škrupinu. Tento proces takmer hermeticky uzatvorí vajce, čím výrazne spomalí proces jeho kazenia.

Odporúčame: Ako sa dá využiť voda po uvarení vajec? Je to úžasné prírodné hnojivo!

uchovávanie vajec
Depositphotos

Ako správne použiť vodné sklo na uchovávanie vajec

Ak chcete vyskúšať túto metódu na predĺženie trvanlivosti vajec, postup je pomerne jednoduchý. Postupujte podľa nasledujúcich krokov:

1. Pripravte si roztok vodného skla

Na prípravu roztoku budete potrebovať vodné sklo, ktoré môžete zakúpiť v špecializovaných obchodoch, a vodu. Zmiešajte 1 diel vodného skla s 10 dielmi vody. Dôležité je, aby voda bola studená alebo vlažná, nie horúca, pretože horúca voda by mohla poškodiť vajcia.

2. Vyberte čerstvé vajcia

Použite len úplne čerstvé vajcia, ktoré ešte neboli umyté. Priemyselne predávané vajcia sú často umyté a tým zbavené prirodzenej ochrannej vrstvy, ktorá pomáha chrániť škrupinu pred prenikaním baktérií. Preto, ak kupujete vajcia z obchodu, uistite sa, že sú čerstvé a nepoškodené. Ideálne je používať domáce vajcia priamo od zdroja.

3. Ponorte vajcia do roztoku

Do pripraveného roztoku vodného skla opatrne vložte vajcia. Uistite sa, že sú úplne ponorené, aby sa každé vajce obalilo ochrannou vrstvou. Ak plánujete uskladniť väčšie množstvo vajec, použite dostatočne veľkú nádobu.

4. Skladovanie vajec vo vodnom skle

Nádobu s vajcami a roztokom vodného skla uložte na chladné, tmavé miesto, ako je pivnica alebo chladná komora. Optimálna teplota skladovania by mala byť medzi 10 až 15 °C. Uistite sa, že nádobu pravidelne kontrolujete, aby ste sa uistili, že vajcia zostávajú úplne ponorené v roztoku.

Ako dlho vydržia vajcia uchované vo vodnom skle?

Vajcia uchovávané touto metódou môžu vydržať až 12 mesiacov, pričom si zachovajú svoju čerstvosť. Samozrejme, ako pri každej potravine, aj tu je dôležité pravidelne kontrolovať stav vajec. Ak by ste spozorovali nejaké známky znehodnotenia (ako napríklad zápach alebo poškodenie škrupiny), vajcia by ste mali okamžite vyradiť.

Je dôležité spomenúť, že vajcia uskladnené vo vodnom skle sa po dlhšom čase nemusia dať použiť na pečenie alebo recepty, kde je potrebná perfektná konzistencia bielka a žĺtka, pretože tieto časti vajca môžu po dlhšom skladovaní stratiť svoju pôvodnú textúru. Na druhej strane, sú skvelé na varenie, prípravu praženíc, omeliet a iných jedál, kde sa vajcia tepelne upravujú.

Neprehliadnite: Čaj na odkašliavanie pri zahlienení: Prírodný liek na uvoľnenie dýchacích ciest

Alternatívne metódy na predĺženie trvanlivosti vajec

Okrem metódy s vodným sklom existujú aj ďalšie spôsoby, ako predĺžiť životnosť vajec. Niektoré z nich sú tradičné, iné modernejšie. Tu sú niektoré z nich:

1. Mrazenie vajec

Vajcia môžete zmraziť, no je potrebné ich najprv rozbiť a oddeliť bielka od žĺtkov. Môžete tiež zamraziť celé vajcia zmiešané, ale ak ich zmrazíte v škrupine, môžu prasknúť v dôsledku expanzie tekutiny. Zmrazené vajcia vydržia v mrazničke až 12 mesiacov.

2. Nakladanie do vápna

Ďalšou tradičnou metódou je nakladanie vajec do roztoku nehaseného vápna. Táto metóda funguje podobne ako vodné sklo, pretože vytvára ochrannú bariéru na povrchu vajec. Vajcia takto uskladnené môžu vydržať aj niekoľko mesiacov.

3. Nanášanie oleja alebo tuku

Niektorí ľudia používajú metódu, pri ktorej vajcia potierajú rastlinným olejom alebo tukom, čo vytvára na škrupine ochrannú vrstvu a spomaľuje prenikanie vzduchu do vnútra. Táto metóda však nezaručuje takú dlhú trvanlivosť ako vodné sklo, no môže predĺžiť čerstvosť vajec o niekoľko týždňov.

Výhody a nevýhody použitia vodného skla

Každá metóda má svoje klady a zápory a ani použitie vodného skla nie je výnimkou.

Výhody:

  • Dlhodobé uskladnenie – vajcia môžu vydržať až 12 mesiacov.
  • Zachovanie čerstvosti – vodné sklo účinne chráni vajcia pred mikroorganizmami a vzduchom.
  • Jednoduchosť – metóda nevyžaduje veľa nákladov ani zložité technológie.

Nevýhody:

  • Zmena textúry – po dlhšom čase môže dôjsť k zmene textúry bielka a žĺtka, čo môže ovplyvniť ich použitie v niektorých receptoch.
  • Náročné skladovanie – je potrebné nájsť chladné a tmavé miesto na uskladnenie vajec.
  • Prístup k vodnému sklu – vodné sklo nie je vždy dostupné v bežných obchodoch, preto ho môže byť potrebné objednať online.

Prečítajte si aj: Skryté nebezpečenstvo v chladničke: Potraviny po dátume spotreby, ktoré môžu ohroziť vaše zdravie!

Metóda uchovávania vajec vo vodnom skle je fascinujúcim spôsobom, ako si zabezpečiť zásobu vajec na dlhé obdobie, a to bez potreby moderných technológií či drahých zariadení. Hoci táto technika nie je v dnešnej dobe bežná, ponúka skvelé riešenie pre tých, ktorí si chcú predĺžiť trvanlivosť vajec a minimalizovať plytvanie potravinami.

Ak hľadáte spôsob, ako uskladniť vajcia na dlhé obdobie, určite sa oplatí vyskúšať vodné sklo. Táto starodávna technika vám umožní využívať čerstvé vajcia aj počas obdobia, keď sú ťažšie dostupné, a poskytnú vám zásobu kvalitných bielkovín, vitamínov a minerálov na celý rok.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE