Kompletný sprievodca starostlivosťou o šperky: Čistenie, uskladnenie a oveľa viac.

starostlivosť o šperky

Správna starostlivosť je nevyhnutná na udržanie krásy a lesku vašich šperkov. Tu je sprievodca čistením, odstraňovaním a uskladnením vašich cenných kúskov:

Dobré vedieť: Ako čistiť perly: tajomstvá starostlivosti o tieto dokonalé drahokamy

Čistenie vašich šperkov

Pravidelné čistenie je kľúčové na udržanie krásy vašich šperkov. Mäkká, bezprašná handrička je ideálna na jemné utieranie špiny, olejov a šmúh, ktoré sa hromadia z každodenného nosenia. Pre tvrdohlavejšiu špinu alebo nahromadenie môže jemný mydlový roztok v kombinácii s mäkkou kefkou efektívne čistiť zložité detaily bez poškodenia kúsku. 

Pre jemné alebo zložité vzory sú ultrazvukové čističe skvelou voľbou, ktoré používajú jemné vibrácie na uvoľnenie nečistôt z ťažko dostupných oblastí. Avšak, pre drahokamy alebo cenné kovy, ktoré vyžadujú extra starostlivosť, je najlepšie poradiť sa s profesionálnym zlatníkom, aby sa zabezpečila správna starostlivosť a predišlo sa možnému poškodeniu.

Poradíme vám: Biele zlato vs. Striebro: Ktorý kov je pre vás lepší?

čistenie a skladovanie šperkov
freepik.com

Odstraňovanie škvŕn a oxidácie

Aby vaše šperky vyzerali čo najlepšie, je nevyhnutná správna starostlivosť. Na škvrny použite mäkkú kefku a jemný čistiaci roztok na jemné čistenie povrchu bez poškodenia. Táto metóda je ideálna na odstraňovanie nečistôt a zvyškov zo zložitých vzorov alebo osadení drahokamov. 

Pri oxidácii na strieborných alebo zlatých šperkoch je komerčný odstraňovač oxidácie rýchlym a efektívnym riešením. Alternatívne môže byť roztok vyrobený z jedlej sódy a vody rovnako účinný. Jednoducho naneste pastu, jemne ju vtrite na oxidované oblasti, dôkladne opláchnite a osušte mäkkou handričkou pre obnovený lesk.

Ukladanie vašich šperkov

  • Jednotlivé púchty: Ukladajte každý kus šperku do mäkkého, individuálneho púchty, aby ste predišli poškriabaniu a zamotaniu.
  • Šperkovnica: Použite šperkovnicu s priehradkami, aby ste udržali vaše kúsky organizované a chránené.
  • Vyhnite sa drsným chemikáliám: Držte vaše šperky mimo dosahu drsných chemikálií, ako sú chlór, parfum a lak na vlasy.

Neprehliadnite: Naozaj nosíte šperk z pravého zlata? Takto si to overíte

Ďalšie tipy

  • Odstráňte šperky pred činnosťami: Zložte si šperky pred sprchovaním, plávaním alebo zapojením sa do namáhavých aktivít.
  • Pravidelná kontrola: Pravidelne kontrolujte svoje šperky na voľné kamene alebo poškodenie.
  • Profesionálne opravy: Ak sú vaše šperky poškodené, dajte ich opraviť kvalifikovanému zlatníkovi.

Pre tých, ktorí hľadajú dotyk elegancie a luxusu, ktorý doplní ich rutinu starostlivosti o šperky, zvážte preskúmanie nádhernej kolekcie od Omara. Ich ohromujúce kúsky sú vyrobené z najkvalitnejších materiálov a vyžadujú minimálnu údržbu.

Dodržiavaním týchto tipov môžete zabezpečiť, že vaše šperky zostanú krásne a žiarivé po mnoho rokov.

Zdroj úvodnej fotky: freepik.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE