Ako sa dá využiť voda po uvarení vajec? Je to úžasné prírodné hnojivo!

voda z vajec ako hnojivo

Varenie vajec na obložené chlebíčky, do francúzskych zemiakov, do špenátu či len tak na raňajky je trochu zdĺhavá a pre niektorých možno aj neobľúbená činnosť. No vedeli ste, že voda, v ktorej vajcia varíte, má ďalšie využitie? 

Namiesto toho, aby ste ju po varení rovno vyliali, môžete ju využiť ako prírodné hnojivo pre vaše rastliny. Voda po uvarení vajec je bohatá na minerály, ktoré podporujú rast a zdravie rastlín. Poďme sa bližšie pozrieť na to, prečo a ako túto cennú vodu používať v záhrade.

Prečo je voda z varených vajec užitočná?

Vedeli ste, že kvety paradajok alebo paprík môžu hniť preto, že rastlinám chýba vápnik? Zastavte sa, keď budete najbližšie vylievať vodu po uvarení vajec do drezu. Počas varenia vajec sa do vody uvoľňujú zo škrupiny niektoré cenné látky, napr. vápnik a stopové prvky. Takto sa rodí vaše nové obľúbené ekologické hnojivo. Vápnik totiž nepotrebujeme do tela prijímať len my ľudia, ale aj rastliny. Vápnik zabezpečuje ich zdravý rast a podporuje celkový vývoj koreňov a listov. Rastliny ho prijímajú prostredníctvom svojho koreňového systému.

Okrem vápnika môže táto voda obsahovať aj ďalšie minerály, ktoré sa prirodzene nachádzajú v škrupine, ide najmä o horčík, fosfor a draslík. Týmto živinám sa potešia rastliny vo vašej záhrade, ale aj tie izbové. Konečne ste našli ekologický spôsob, ako ich správne nadopovať živinami.

Jednoduchý a šetrný spôsob hnojenia

Na rozdiel od chemických hnojív, ktoré sú niekedy poriadne drahé a takisto vás môže odrádzať aj zložitý spôsob ich použitia, voda po uvarení vajec si pýta len pár minút vášho času, kým ju nevylejete na miesto určenia. Je lacná, nemusíte do nej už nič pridávať a ani nič presne merať. 

A keď sa vám podarí niektorú rastlinu zaliať trochu viac, iba ju v duchu povzbuďte v papaní. Daj si, moja. Obavy, že ju prehnojíte, sú zbytočné. S vodou po uvarení vajec nepoškodíte rastliny, pôdu ani neublížite svojej pokožke.

Odporúčame: Techniky pre smaženie bez prskania: Olej už zostane iba v panvici

domáce hnojivo
Depositphotos

Všetko pre zdravie pôdy

Ako správne používať vodu po uvarení vajec?

  • Predtým, ako vodu použijete na zalievanie rastlín, nechajte ju úplne vychladnúť. Horúca voda by mohla poškodiť korene rastlín, preto je dôležité, aby bola v izbovej teplote.
  • Ak do vody pri varení vajec pridávate soľ, nepoužívajte ju na zalievanie rastlín. Soľ môže poškodiť pôdu a rastliny, preto sa uistite, že používate len čistú vodu, bez pridaných zložiek.
  • Keď voda vychladne, môžete ju použiť rovnako ako bežnú vodu na polievanie. Vhodná je pre väčšinu rastlín, vrátane zeleniny, kvetov či izbových rastlín. Vodu aplikujte priamo ku koreňom, aby rastliny čo najlepšie absorbovali minerály.
  • Aj keď je voda po uvarení vajec bohatá na minerály, netreba to s hnojením preháňať. Stačí, ak túto vodu použijete raz za týždeň alebo každé dva týždne, v závislosti od potrieb vašich rastlín.

Ktoré rastliny ocenia vodu po uvarení vajec?

Vápnik pomáha neutralizovať kyslú pôdu a podporuje lepšiu absorpciu živín. Hoci sa vode z uvarených vajec poteší väčšina rastlín, niektoré druhy z vaječnej vody priam šalejú. Ide najmä o:

Výživné vaječné škrupiny

Na hnojenie môžete použiť aj samotné vaječné škrupiny. Rozdrvené vaječné škrupiny sú vynikajúcim zdrojom vápnika pre rastliny a môžete ich pridať priamo do pôdy alebo do kompostu. Okrem toho poslúžia ako prírodná bariéra proti slimákom a iným škodcom. Rozdrvte ich na malé kúsky a rozsypte okolo rastlín. Slimáky vás možno budú nenávidieť, ale ide predsa o blaho vašich rastlín a úrodnosť pôdy.

Skúste tieto jednoduché triky a presvedčte sa, ako môže vaša záhrada profitovať z prírodného hnojiva, ktoré vzniká priamo vo vašej kuchyni!

Zdroj úvodnej fotky: www.freepik.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE