Tieto veci NIKDY nedávajte do sušičky!

čo nepatrí do sušičky

Sušička na prádlo je skvelým pomocníkom v domácnosti. Ušetrí čas, urýchli sušenie bielizne a v mnohých prípadoch zanechá oblečenie príjemne nadýchané. Avšak nie všetky kúsky odevu a materiály sú vhodné na sušenie v sušičke. Nesprávne používanie sušičky môže viesť k poškodeniu oblečenia, zmenšeniu, vyblednutiu farieb či dokonca k zníženiu ich životnosti. Ak chcete, aby vaše oblečenie vydržalo čo najdlhšie a zostalo v dobrom stave, existuje niekoľko vecí, ktoré by ste do sušičky nikdy nemali dávať.

Prečítajte si: Jesenné dekorácie: Ideálny čas na ich výrobu, zvládnete to sami!

1. Jemné tkaniny ako hodváb a satén

Hodváb a satén patria medzi veľmi jemné a luxusné materiály, ktoré vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Tieto tkaniny sú citlivé na teplo, ktoré by ich mohlo v sušičke vážne poškodiť. Hodváb sa môže začať trhať, deformovať alebo stratiť svoj jemný a lesklý vzhľad. Satén, ktorý je obľúbený pre svoju hladkosť a jemnosť, sa môže stať matným a poškodiť sa tak, že stratí svoj hladký povrch.

Ak máte oblečenie z hodvábu alebo saténu, vždy ho sušte na vzduchu. Ideálne je nechať ho ležať na rovnej ploche, aby si zachovalo svoj tvar a jemnosť. Sušička by pre tieto materiály mohla znamenať rýchly koniec.

2. Vlna a kašmír

Vlnené a kašmírové oblečenie je známe svojou mäkkosťou a hrejivosťou, avšak teplo zo sušičky ich môže vážne znehodnotiť. Sušička môže spôsobiť, že vlna alebo kašmír sa zrazí, stratí pružnosť a môže sa stáť neforemnou. Okrem toho môže vlna začať strácať svoju jemnosť a kašmír sa stane hrubým na dotyk.

Pri praní vlnených a kašmírových vecí je vždy najlepšie sušiť ich na rovnej ploche na suchom uteráku, ktorý pomôže absorbovať prebytočnú vlhkosť. Takýmto spôsobom si udržíte kvalitu materiálu a predídete zmenšeniu alebo zdeformovaniu oblečenia.

3. Podprsenky a jemná spodná bielizeň

Podprsenky, najmä tie s kosticami alebo vystuženými košíkmi, by sa do sušičky nikdy nemali dávať. Vysoká teplota v sušičke môže spôsobiť deformáciu kostíc, narušiť elastické materiály a znehodnotiť jemné čipky a iné ozdobné prvky. Aj elastan, ktorý sa používa v mnohých spodných odevoch, môže teplom stratiť pružnosť a podprsenka stratí svoj tvar a oporné vlastnosti.

Najlepšou voľbou je jemnú bielizeň a podprsenky sušiť na vzduchu, ideálne zavesené alebo položené na uteráku. Týmto spôsobom si zachováte nielen vzhľad, ale aj funkčnosť týchto kúskov.

Odporúčame: Návod ako vyrezať tekvicu na Halloween: Zvládnete to ľavou-zadnou!

sušička na prádlo
Depositphotos

4. Oblečenie s potlačou

Tričká a iné kusy oblečenia s potlačou by do sušičky nemali ísť. Teplo zo sušičky môže spôsobiť, že sa potlač začne odlepovať, praskať alebo úplne zničiť. To platí nielen pre textilné potlače, ale aj pre nažehľovačky a iné dekoratívne prvky, ktoré sú citlivé na vysoké teploty.

Ak máte obľúbené tričko s potlačou, sušte ho radšej na vzduchu, ideálne naruby. Tým predídete poškodeniu potlače a predĺžite životnosť odevu.

5. Nylon, polyester a iné syntetické materiály

Syntetické materiály ako nylon, polyester alebo spandex sú bežnou súčasťou športového oblečenia a legín. Tieto materiály sú často citlivé na vysoké teploty a môžu sa v sušičke roztopiť alebo zdeformovať. Okrem toho môžu stratiť pružnosť, čo spôsobí, že oblečenie už nebude sedieť tak, ako by malo.

Syntetické materiály najlepšie usušíte na vzduchu alebo na nízkych teplotách v sušičke, ak je to výslovne uvedené na štítku oblečenia.

6. Jemné čipky a ozdobné prvky

Čipky, flitre, korálky a iné ozdobné prvky môžu byť veľmi náchylné na poškodenie v sušičke. Teplo a pohyb v sušičke môžu spôsobiť, že sa tieto jemné detaily odlomia, stratia alebo poškodia. Čipky môžu stratiť svoj tvar, a flitre či iné ozdoby sa môžu úplne odlúčiť od tkaniny.

Aby ste si svoje jemné kúsky zachovali v dobrom stave, je lepšie ich sušiť na vzduchu alebo použiť jemný režim sušenia, ktorý minimalizuje teplotu a pohyb.

Neprehliadnite: Ako si vytvoriť herbár a spoznávať tak prírodu okolo nás? Presne TAKTO!

7. Koža a semiš

Kožené a semišové kúsky sú mimoriadne citlivé na vysoké teploty. Teplo v sušičke môže kožu zdeformovať, vysušiť ju alebo spôsobiť jej popraskanie. Semiš môže stratiť svoju jemnosť a pôvodnú textúru, čím sa stane hrubým a neforemným. Opraviť takéto poškodenie je často nemožné, a preto by ste nikdy nemali dávať kožené alebo semišové veci do sušičky.

Ak máte kožené oblečenie alebo obuv, najlepšie je ich sušiť prirodzene pri izbovej teplote, ďaleko od priameho slnka či zdrojov tepla. Semišové výrobky si udržíte v dobrom stave pravidelným kefovaním a opatrným sušením na vzduchu.

8. Gumené a plastové predmety

Guma a plast sú materiály, ktoré neznesú vysoké teploty. Veci ako gumené podložky, koberčeky alebo oblečenie s gumenými aplikáciami by sa v sušičke mohli roztopiť alebo zdeformovať. Tento proces nielenže zničí vaše veci, ale môže spôsobiť aj vážne poškodenie samotnej sušičky, ak sa roztavený plast prilepí na bubon alebo iné časti.

Tieto veci by ste mali sušiť na vzduchu alebo ich po praní dôkladne osušiť uterákom, ak je to možné.

9. Deky a vankúše s páperím

Páperové deky a vankúše sú obľúbené pre svoju ľahkosť a hrejivosť, ale sušička pre ne môže byť rizikom. Páperie sa môže zhlukovať, stratiť svoje izolačné vlastnosti a deka či vankúš sa môže zdeformovať. Ak je však potrebné ich dať do sušičky, odporúča sa používať nízku teplotu a pridať do bubna tenisové loptičky, aby sa zabránilo zhlukovaniu páperia.

Páperové výrobky sa však najlepšie sušia na vzduchu, kde sa jemne pretrepávajú, aby sa udržala ich nadýchanosť.

Prečítajte si aj: Ako vyzdobiť tekvicu bez vyrezávania? Máme NAJLEPŠIE tipy a triky!

Pozor na štítky a starostlivosť

Pri praní a sušení je veľmi dôležité dodržiavať pokyny na štítkoch oblečenia. Každý kúsok má svoje špecifické potreby, a ak ich nedodržíme, môžeme oblečenie nenávratne poškodiť. Ak si nie ste istí, či môžete nejaký materiál dať do sušičky, radšej ho sušte na vzduchu. Pamätajte, že aj keď sušička šetrí čas, niektoré veci si vyžadujú jemnejší prístup, aby zostali v dobrom stave čo najdlhšie.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE