Na slávnostných stoloch nachádzame rôznorodé tradičné zákusky. K obľúbeným druhom patrí napríklad punčový rez, veterník, krémeš a mnohé ďalšie. A zabudnúť nemôžeme ani na plnené špice, ktoré si podľa receptu od Petry z Pečie celé Slovensko môžete pripraviť aj vy. Polovica špicov je klasická, druhá je ovocná a kombinuje jahodový krém s ruby čokoládou a čokoládovým likérom. Idete do toho?
Bufler:
- Kryštálový cukor – 20 g
- Múka hladká špeciál – 40 g
- Krémový prášok – 5 g
- Bielky – 60 g (3ks)
- Žĺtky – 30 g (2ks)
Likér:
- Rum – 0,5 dl
- Sladené kondenzované mlieko – 200 g
- Čokoláda 54 % – 100 g
Krém:
- Kryštálový cukor – 65 g
- Krémový prášok – 50 g
- Mlieko – 3,5 dl
- Vanilínový cukor – 10 g
- Maslo – 300 g
- Rum – 30 ml
- Kakao – 20 g
- Pomleté lyofilizované jahody – 30 g
Poleva:
- Čokoláda 54 % – 250 g
- Čokoláda Ruby - 250 g
- Kakaové maslo - 80 + 80g
Postup prípravy plnených špicov
Bufler:
- Bielky a 2/3 cukru kryštálového vyšľaháme na tuhý sneh.
- Žĺtky a 1/3 cukru vymiešame do tuhej peny, pridáme malé množstvo múky a vytvoríme kašovitú hmotu.
- Obidve hmoty spolu zľahka spojíme a primiešame preosiatu múku s krémovým práškom.
- Pomocou cukrárskeho vrecka a hladkej trubičky nastriekame na plech porytý papierom malé polgule, ktoré pri teplote 180 – 200 °C upečieme do svetlohnedej farby.
- Po upečení, každú polguľu potrieme rozpustenou neriedenou čokoládou.
Krém:
- Z mlieka, krémového prášku, kryštálového a vanilkového cukru, uvaríme hustý krém.
- Za občasného miešanie ho vychladíme, pridáme rum a zašľaháme zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém.
- Krém rozdelíme na dve polovice, jednu dochutíme preosiatym kakaom a druhú lyofilizovaným ovocím.
- Pomocou cukrárskeho vrecka a špeciálneho nástavca nastriekame krém – vytiahneme špice. 6 čokoládových a 6 jahodových.
- Necháme dobre stuhnúť. Po stuhnutí naplníme likérom, uzatvoríme zvyšným krémom a opäť necháme dobre stuhnúť.
- Po stuhnutí pomocou noža poodliepame z papiera.
Likér:
- Dobre spolu premiešať.
- Rozdeliť na dve polovice.
- Do jednej polovice pridať roztopenú čokoládu.
Poleva:
- Horkú čokoládu spolu s 80g kakaového masla rozpustíme. Rovnako postupujeme aj s Ruby.
- Opatrne, veľmi rýchlo špice potiahneme, namočíme do čokolády.
- Necháme na mriežke zatuhnúť.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko