Recepty na desiatu pre deti do školy: Pripravte im dobroty, čo zjedia

recepty na desiatu pre deti do školy

Ráno. Čas, keď sa všetko deje naraz. Niekto hľadá ponožku, niekto zubnú kefku a niekto (vy) rieši, čo zasa zabaliť deťom na desiatu. A popri tom premýšľate, či máte ešte chlieb, či je syr v chladničke jedlý a či to dieťa tentoraz tú desiatu aspoň ochutná. Lebo nič tak nedokáže rodiča zamrzieť ako nedotknutá desiata, čo sa večer vynorí zo školskej tašky s vetou: „To som nevládal...“

Ale nebojte sa, nie ste v tom sami. A možno vám tento článok pomôže vymyslieť nielen chutné desiate, ale aj stratégiu, ako ich zabaliť tak, aby z nich naozaj ostali len prázdne obaly.

Ako vyskladať desiatový box dieťaťu, aby to fungovalo

Deti v škole potrebujú jedlo, ktoré:

  • zasýti, ale neunaví,
  • je praktické na jedenie (bez príboru a neporiadku),
  • má príjemnú vôňu (nie aromatický syr o ôsmej ráno!),
  • je pestré a vizuálne zaujímavé,
  • a najlepšie aj chutí tak, aby si ho dieťa samo pýtalo znova.

Znie to ako nemožná misia? Trochu. Ale poďme si to rozmeniť na drobné.

Základ detskej desiatej – výživné a nenásilné

1. Mini sendviče „tak akurát do ruky“

Zabudnite na masívne zlepené chleby. Namiesto toho pripravte:

  • malé toasty (napr. chlieb bez kôrky narezaný na štvorčeky),
  • rolky z tortilly s nátierkou a šunkou (zrolujte, nakrájajte na slimáčiky),
  • „sushi sendviče“ – plát tortilly potrite tvarohovou nátierkou, poukladajte plátky zeleniny, šunky či syra, zrolujte a nakrájajte ako sushi.

2. Proteín – skrytý, ale prítomný

Aby deti nehladovali do obeda:

  • tvrdý syr nakrájaný na tyčinky,
  • vajíčko natvrdo – môžeme ho ozvláštniť prepichnutím na špajdľu s cherry paradajkou,
  • hummus ako dip k zelenine (mrkva, uhorka, paprika),
  • jogurt alebo tvaroh (ak máte istotu, že to prežije teplotu a manipuláciu).

3. Niečo chrumkavé a zábavné

  • Domáce tyčinky z lístkového cesta,
  • obľúbené pizzové lievance,
  • ovsené sušienky alebo banánové muffiny bez cukru,
  • ryžové chlebíky s arašidovým maslom (ak nie je alergia).

4. Trochu ovocia 

Nie každé ovocie je praktické. Vyhrajú:

  • jablko nakrájané na mesiačiky (pokvapkané citrónom, aby nesčerneli),
  • hrozno bez kôstok,
  • kúsky melóna, banánu či pomarančové dieliky – porciované, nie celé,
  • sušené ovocie ako doplnok (ale nie ako náhrada ovocia!).

Ako zaujať deti – keď desiata nie je len jedlo

Deti jedia očami. Doslova. Nie, nemusíte vyrezávať z jabĺk labute. Stačia úplne obyčajné triky:

  • Použite farebné boxy alebo menšie silikónové košíčky, ktoré oddelia jednotlivé časti jedla (a zabránia „šalátovému“ efektu).
  • Pribaľte malý lístoček s milým odkazom – jednoduché „Dobrú chuť!“ alebo smajlík.
  • Vložte prekvapenie – miniatúrna nálepka, oriešok, malý príbeh na papieriku. Jednoduchá vec, ale spraví radosť.

desiata pre deti do školy
Freepik

Keď desiata príde nedotknutá domov

Áno, presne to: zase nič nezjedol. Namiesto hnevu vyskúšajte tieto triky:

  • Zapojiť dieťa do výberu aj prípravy. Nech si samo vyberie druh chleba alebo obľúbený jogurt. Alebo nech vám večer pomôže desiatu zabaliť.
  • Dohodnite sa na pravidle „aspoň niečo“ – nemusí všetko zjesť, ale aspoň niečo ochutnať.
  • Zmeňte spôsob balenia. Možno mu veľký sendvič pripadá otravný, ale tri malé kúsky ho zrazu zaujmú.
  • Nebuďte na seba tvrdí. Deti majú svoje fázy, chute sa menia. Ak to dnes nezjedol, možno zajtra zje dvojnásobok.

banánové muffiny pre deti na desiatu
Freepik

Recepty na desiatu pre deti do školy

Banánové muffiny bez cukru

Potrebujeme (na cca 10 ks):

  • 2 zrelé banány
  • 2 vajíčka
  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 50 ml oleja alebo roztopeného masla
  • štipka škorice

Postup: Banány roztlačíme vidličkou, pridáme vajcia a olej, premiešame. Prisypeme múku, prášok do pečiva a škoricu, premiešame do hladkého cesta. Rozdelíme do silikónových košíčkov a pečieme cca 15 minút na 180 °C. Necháme vychladnúť – môžu ísť do desiatového boxu aj na druhý deň.

nugetky ako desiata pre deti
Freepik

Kuracie nugetky v chrumkavom obale

Potrebujeme:

  • kuracie prsia
  • 1 vajce
  • nesladené kukuričné lupienky
  • štipka soli, sladká paprika
  • olej na potretie alebo sprej (ak pečieme)

Postup: Mäso nakrájame na menšie kúsky. Obalíme vo vajci a potom v rozdrvených cornflakes (zmiešaných so štipkou soli a papriky). Uložíme na plech s papierom a pečieme cca 15 minút na 200 °C – dozlatista. Po vychladnutí ich môžeme zabaliť s obľúbeným dipom (napr. jogurtovým).

Jablkový šalát s jogurtom a granolou

Potrebujeme:

  • 1 jablko (pokvapkané citrónom, aby nesčernelo)
  • 2 PL bieleho alebo vanilkového jogurtu
  • 1 PL medu (voliteľne)
  • hrsť granoly alebo ovsených lupienkov

Postup: Jablko nastrúhame nahrubo alebo nakrájame na kúsky. Zmiešame s jogurtom a ak treba, jemne dosladíme medom. Granolu pridávame až ráno pred zabalením, aby ostala chrumkavá.

mrkvové tyčinky pre deti na desiatu
Freepik

Domáce mrkvové tyčinky (chrumkavé, ale mäkké pre detské zúbky)

Výborné do desiatového boxu ako alternatíva k pečivu – chutia aj samy osebe, ale skvele sa hodia k nátierkam či hummusu.

Potrebujeme:

  • 1 väčšiu mrkvu (nastrúhanú najemno)
  • 200 g hladkej múky (ideálne špaldovej)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 vajce
  • 50 ml oleja
  • 50 ml mlieka
  • štipka soli
  • (voliteľne) strúhaný syr alebo bylinky do cesta

Postup: V miske zmiešame suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, soľ. Pridáme mrkvu, vajce, olej a mlieko. Vymiešame mäkké, ale nelepivé cesto. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a radielkom nakrájame na tyčinky. Uložíme na plech s papierom, potrieme rozšľahaným vajíčkom (alebo len mliekom) a môžeme posypať semienkami. Pečieme cca 15 minút pri 180 °C, kým sú zlatisté.

TIP: Vydržia aj 2–3 dni v uzatvárateľnej nádobe, takže si ich môžete upiecť do zásoby.

nátierka z tvarohu a avokáda na desiatu pre deti
Freepik

Jemná tvarohovo-avokádová nátierka s vajíčkom

Ideálna na chlieb, suché pečivo alebo aj ako dip k zelenine. Krémová, výživná a plná zdravých tukov.

Potrebujeme:

  • 1 zrelé avokádo
  • 100 g jemného tvarohu
  • 1 vajíčko uvarené natvrdo
  • štipka soli
  • kvapka citrónovej šťavy
  • (voliteľne) trošku pažítky alebo jarná cibuľka

Postup: Avokádo ošúpeme a roztlačíme vidličkou. Vajce nastrúhame nahrubo alebo nadrobno nasekáme. Všetko zmiešame s tvarohom, osolíme, pridáme citrónovú šťavu a bylinky. Uchovávame v uzavretej nádobke v chladničke – najlepšie skonzumovať do 1 – 2 dní.

TIP: Ak nátierku zabalíte do malej uzatvárateľnej nádobky, môže si ju dieťa samo natierať na chlieb – pocit, že si to samo pripravuje, často vedie k väčšej chuti jesť.

sušienky pre deti na desiatu
Freepik

Banánovo-ovsené sušienky (len 3 základné ingrediencie!)

Základné zloženie:

  • 2 zrelé banány
  • 120 g ovsených vločiek
  • hrsť hrozienok alebo čokoládových kvapiek

Postup: Banány roztlačíme vidličkou na kašu. Primiešame ovsené vločky a hrozienka alebo čokoládu. Z cesta tvarujeme sušienky (môžu byť ploché aj bochníčkové) a ukladáme na plech s papierom. Pečieme cca 15 – 20 minút na 180 °C, kým jemne zhnednú. Tieto sušienky sú mäkšie, prirodzene sladké a deti ich zbožňujú.

Obmeny sušienok:

  • S trochou kakaa: Pridajte 1 ČL kvalitného kakaa a máš banánovo-kakaové cookies.
  • Kokosové: Primiešajte 2 PL strúhaného kokosu.
  • Mrkvové: Nastrúhajte do cesta kúsok mrkvy – dodá farbu aj výživu.
  • Orechové: Pridajte mleté orechy (napr. vlašské alebo mandle) pre chrumkavosť.
  • S jablkom: Strúhané jablko pridá šťavnatosť – znížte množstvo banánu, aby cesto nebolo riedke.

TIP NA ZABALENIE: Zabaľte 2 – 3 sušienky do papierového obrúska, previažte šnúrkou – vyzerá to ako malý darček a deti to môžu považovať za špeciálny poklad z domova.

A ak máte doma malého nejedáka? Niekedy pomôže zmena tvaru rožka, inokedy zázračná „limetková tyčinka“ (ktorá je v skutočnosti obyčajný syr nakrájaný inak). Nech to dopadne akokoľvek – každá snaha sa počíta. Hlavne si zachovajte chladnú hlavu – ak dieťa desiatu neje, niekedy je to skrátka preto, že mu stačí len školský obed.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE