5 fantastických pokrmov z morčacích pŕs, ktoré musíte vyskúšať aj u vás doma

morčacie prsia recepty

Morčacie prsia patria k najjemnejším a najzdravším druhom mäsa, ktoré môžete zahrnúť do svojho jedálnička. Sú bohaté na bielkoviny, nízkotučné a ľahko stráviteľné. Navyše, ich neutrálnu chuť je možné rozmanito ochutiť, čo z nich robí ideálnu surovinu na prípravu najrôznejších jedál. 

V nasledujúcom článku vám prinášame 5 fantastických receptov, ktoré oživia váš kuchársky repertoár a potešia chuťové poháriky celej rodiny. Od jednoduchých jedál až po sofistikované pokrmy, každý si tu nájde to svoje!

Recept 1: Morčacie prsia na smotanovej omáčke s hríbmi

Ingrediencie:

  • 500 g morčacích pŕs
  • 200 g čerstvých šampiňónov (alebo iných húb)
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Štipka tymianu alebo rozmarínu

Postup prípravy:

  1. Morčacie prsia nakrájajte na tenké plátky a jemne osoľte a okoreňte.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej a prsia krátko orestujte z oboch strán, aby sa zatiahli. Vyberte ich a odložte nabok.
  3. Na tej istej panvici opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte nakrájané huby a orestujte, kým nezmäknú.
  4. Prilejte smotanu, pridajte tymian a nechajte omáčku prevariť.
  5. Vráťte mäso do panvice a poduste 5–7 minút. Podávajte s ryžou alebo zemiakovou kašou.

smotanová omáčka s morčacím mäsom
Depositphotos

Recept 2: Pečené morčacie prsia plnené špenátom a syrom

Ingrediencie:

  • 4 väčšie plátky morčacích pŕs
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 100 g smotanového syra
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • 2 PL masla
  • Soľ a korenie
  • Špáradlá na upevnenie

Postup prípravy:

  1. Morčacie prsia jemne naklepte, osoľte a okoreňte.
  2. Na masle orestujte špenát, kým zmäkne. Po vychladnutí ho zmiešajte so smotanovým syrom a parmezánom.
  3. Plátky mäsa naplňte špenátovou zmesou, zrolujte a upevnite špáradlami.
  4. Rolky vložte do pekáča, polejte troškou roztopeného masla a pečte pri 180 °C asi 25–30 minút.
  5. Hotové rolky môžete podávať s pečenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Recept 3: Ľahký morčací šalát s avokádom a granátovým jablkom

Ingrediencie:

  • 300 g grilovaných morčacích pŕs
  • 1 zrelé avokádo
  • 1/2 hlávky rímskeho šalátu
  • Semienka z 1 granátového jablka
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • Soľ a čierne korenie

Postup prípravy:

  1. Grilované morčacie prsia nakrájajte na tenké pásiky.
  2. Rímsky šalát natrhajte na menšie kúsky, avokádo nakrájajte na plátky.
  3. Všetko zmiešajte v mise, pridajte granátové semienka.
  4. Zálievku pripravte zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia. Polejte ňou šalát tesne pred podávaním.

šalát s morčacím mäsom

Recept 4: Morčacie kari s kokosovým mliekom

Ingrediencie:

  • 400 g morčacích pŕs
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL kari korenia
  • 1 ČL kurkumy
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 2 PL olivového oleja
  • Šťava z 1 limetky
  • Soľ a čili podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Morčacie prsia nakrájajte na kocky, osoľte a okoreňte.
  2. Na olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak, pridajte kari korenie a kurkumu.
  3. Vhoďte mäso a krátko ho opečte.
  4. Prilejte kokosové mlieko a nechajte podusiť 10–15 minút, kým omáčka zhustne.
  5. Na záver dochuťte limetkovou šťavou a čili. Podávajte s jazmínovou ryžou.

Recept 5: Morčacie fašírky s cuketou

Ingrediencie:

  • 400 g mletého morčacieho mäsa
  • 1 menšia cuketa
  • 1 vajce
  • 2 strúčky cesnaku
  • 3 PL strúhanky
  • Soľ, korenie a majoránka
  • Olej na vyprážanie

Postup prípravy:

  1. Cuketu nastrúhajte na jemnom strúhadle, vyžmýkajte prebytočnú tekutinu a zmiešajte s morčacím mäsom.
  2. Pridajte vajce, prelisovaný cesnak, strúhanku a dochucovadlá. Vytvarujte malé fašírky.
  3. Fašírky opečte na oleji dozlatista. Podávajte s pečenými zemiakmi alebo dipom podľa chuti.

Morčacie prsia sú vynikajúcim základom pre rozmanité a chutné jedlá. Či už sa rozhodnete pre tradičné kombinácie so smotanou, exotické kari alebo ľahký šalát, určite potešíte seba aj svojich blízkych. Vyskúšajte tieto recepty a presvedčte sa, že zdravé varenie môže byť nielen jednoduché, ale aj mimoriadne chutné. Dobrú chuť!

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE