Morčacie prsia patria k najjemnejším a najzdravším druhom mäsa, ktoré môžete zahrnúť do svojho jedálnička. Sú bohaté na bielkoviny, nízkotučné a ľahko stráviteľné. Navyše, ich neutrálnu chuť je možné rozmanito ochutiť, čo z nich robí ideálnu surovinu na prípravu najrôznejších jedál.
V nasledujúcom článku vám prinášame 5 fantastických receptov, ktoré oživia váš kuchársky repertoár a potešia chuťové poháriky celej rodiny. Od jednoduchých jedál až po sofistikované pokrmy, každý si tu nájde to svoje!
Recept 1: Morčacie prsia na smotanovej omáčke s hríbmi
Ingrediencie:
- 500 g morčacích pŕs
- 200 g čerstvých šampiňónov (alebo iných húb)
- 250 ml smotany na varenie
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka tymianu alebo rozmarínu
Postup prípravy:
- Morčacie prsia nakrájajte na tenké plátky a jemne osoľte a okoreňte.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a prsia krátko orestujte z oboch strán, aby sa zatiahli. Vyberte ich a odložte nabok.
- Na tej istej panvici opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte nakrájané huby a orestujte, kým nezmäknú.
- Prilejte smotanu, pridajte tymian a nechajte omáčku prevariť.
- Vráťte mäso do panvice a poduste 5–7 minút. Podávajte s ryžou alebo zemiakovou kašou.
Recept 2: Pečené morčacie prsia plnené špenátom a syrom
Ingrediencie:
- 4 väčšie plátky morčacích pŕs
- 200 g čerstvého špenátu
- 100 g smotanového syra
- 50 g nastrúhaného parmezánu
- 2 PL masla
- Soľ a korenie
- Špáradlá na upevnenie
Postup prípravy:
- Morčacie prsia jemne naklepte, osoľte a okoreňte.
- Na masle orestujte špenát, kým zmäkne. Po vychladnutí ho zmiešajte so smotanovým syrom a parmezánom.
- Plátky mäsa naplňte špenátovou zmesou, zrolujte a upevnite špáradlami.
- Rolky vložte do pekáča, polejte troškou roztopeného masla a pečte pri 180 °C asi 25–30 minút.
- Hotové rolky môžete podávať s pečenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Recept 3: Ľahký morčací šalát s avokádom a granátovým jablkom
Ingrediencie:
- 300 g grilovaných morčacích pŕs
- 1 zrelé avokádo
- 1/2 hlávky rímskeho šalátu
- Semienka z 1 granátového jablka
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie
Postup prípravy:
- Grilované morčacie prsia nakrájajte na tenké pásiky.
- Rímsky šalát natrhajte na menšie kúsky, avokádo nakrájajte na plátky.
- Všetko zmiešajte v mise, pridajte granátové semienka.
- Zálievku pripravte zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia. Polejte ňou šalát tesne pred podávaním.
Recept 4: Morčacie kari s kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- 400 g morčacích pŕs
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL kari korenia
- 1 ČL kurkumy
- 400 ml kokosového mlieka
- 2 PL olivového oleja
- Šťava z 1 limetky
- Soľ a čili podľa chuti
Postup prípravy:
- Morčacie prsia nakrájajte na kocky, osoľte a okoreňte.
- Na olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak, pridajte kari korenie a kurkumu.
- Vhoďte mäso a krátko ho opečte.
- Prilejte kokosové mlieko a nechajte podusiť 10–15 minút, kým omáčka zhustne.
- Na záver dochuťte limetkovou šťavou a čili. Podávajte s jazmínovou ryžou.
Recept 5: Morčacie fašírky s cuketou
Ingrediencie:
- 400 g mletého morčacieho mäsa
- 1 menšia cuketa
- 1 vajce
- 2 strúčky cesnaku
- 3 PL strúhanky
- Soľ, korenie a majoránka
- Olej na vyprážanie
Postup prípravy:
- Cuketu nastrúhajte na jemnom strúhadle, vyžmýkajte prebytočnú tekutinu a zmiešajte s morčacím mäsom.
- Pridajte vajce, prelisovaný cesnak, strúhanku a dochucovadlá. Vytvarujte malé fašírky.
- Fašírky opečte na oleji dozlatista. Podávajte s pečenými zemiakmi alebo dipom podľa chuti.
Morčacie prsia sú vynikajúcim základom pre rozmanité a chutné jedlá. Či už sa rozhodnete pre tradičné kombinácie so smotanou, exotické kari alebo ľahký šalát, určite potešíte seba aj svojich blízkych. Vyskúšajte tieto recepty a presvedčte sa, že zdravé varenie môže byť nielen jednoduché, ale aj mimoriadne chutné. Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos