Kto by nemal rád čokoládu? Čo môže čokoláda pokaziť?! A ak sa ešte spojí s jemným banánom bez pridaného bieleho cukru, neznie to už ako dokonale zdravá pochúťka, ktorá poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj vašu dušu?
Dnes vám prinášame recept na extra čokoládového vláčneho zajaca, ktorý je nielen chutný, ale aj skvelý pre tých, ktorí sa vyhýbajú klasickým sladkostiam s nadbytkom cukru. Veľká noc sa blíži, a toto je skvelá príležitosť dopriať si niečo chutné (a sladké).
Nebojte sa, nemusíte zháňať žiadne záhadné ingrediencie. Všetko nájdete aj v bežnom supermarkete. Jediné, čo budete musieť hľadať, je šikovná forma v tvare zajaca. Ideme na to?
Recept na čokoládového zajaca
Ingrediencie:
- 1 väčší zrelý banán (čím zrelší, tým a sladší)
- 30 ml javorového sirupu
- 50 g rozpustenej horkej čokolády (aspoň 70%)
- 200 ml sójového mlieka
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 20 g kakaa
- 10 g kypriaceho prášku
- 1 PL kukuričného škrobu
- Štipku soli (pomôže vyniknúť ostatným prísadám)
- 50 g horkej čokolády (aspoň 70%)
Dekorácie:
- 50 g čokolády
- 50 g mandlí
- Kokosová múka (na posypanie)
- Na ozdobu: mašlička
Postup:
A teraz sa poďme pustiť do prípravy, ktorá je jednoduchá, rýchla a zaručene chutná.
- Čokoládu rozkrájajte na menšie kúsky. Polovicu si nechajte bokom, druhú polovicu si rozpusťte nad vodnou parou. Ideálne je ju nechať roztopiť pomaly a za stáleho miešania pri strednej teplote.
- V širšej miske rozmačkajte zrelý banán na kašu. Potom k nemu pridajte javorový sirup, roztopenú čokoládu a sójové mlieko. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili do hladkej hmoty.
- K pripravenej tekutej zmesi preosejte všetky sypké ingrediencie: špaldovú múku, kakao, kypriaci prášok, kukuričný škrob a soľ. Zmes opäť dobre premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto. Nezabudnite pridať aj kúsky horkej čokolády, ktoré sa v koláči pekne roztopia a dajú mu ten správny efekt.
- Formu na zajaca pred pečením dôkladne vymažte a vysypte, aby vám koláč pekne vypadol. Cesto nalejte do formy a zarovnajte ho.
- Formu vložte do predhriatej rúry a pečte pri 170 °C približne 50 minút. Po upečení nechajte formu trochu vychladnúť. Najlepšie je ju obaliť mokrou utierkou, aby sa vám koláč lepšie vyklopil.
- Keď koláč trochu vychladne, môžete sa pustiť do zdobenia. Môžete rozpustiť zvyšnú čokoládu a poliať ňou vrch. Posypte nasekanými mandľami, prípadne kokosovou múkou a nezabudnite na krásnu mašličku. Takto bude váš zajac nielen chutiť skvelo, ale aj vyzerať rozprávkovo!
Tipy na záver
- Ak máte formu na barančeka alebo inú väčšiu formu, určite si urobte dvojnásobnú dávku cesta, aby ste pokryli väčšiu plochu.
- Tento recept môžete ľahko prispôsobiť aj tým, ktorí sa vyhýbajú mliečnym výrobkom. Sójový nápoj či špaldová múka sú skvelou náhradou, ale ak máte radi iné rastlinné a zdravšie alternatívy, môžete vyskúšať aj mandľové alebo ovsené mlieko.
- Tento zajac je skutočne vláčny, a preto nebuďte prekvapení, ak sa vám bude zdať trochu jemnejší. Sú to práve tieto ingrediencie, ktoré mu dodávajú tú správnu šťavnatosť.
Takto pripravený extra čokoládový vláčný zajac bez pridaného cukru je dokonalým spojením zdravých ingrediencií a vynikajúcej chuti. Ak ste ešte neochutnali koláč bez cukru, Veľká noc je ideálna príležitosť. A nebojte sa, že by ste prišli o sladkú radosť z čokolády - tento zajac vás presvedčí o opaku! Skrátka, s týmto receptom ste dokonale pripravení zaujať každého.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @maruskaveg